Saraybosna Hakkında
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna, ülkenin en büyük şehri olup aynı zamanda da idari, ekonomik, kültür, üniversite ve spor merkezidir. Şehrin büyük bölümü Trebević Dağı'nın eteğinde yerleşmiş olup Miljacka Nehri tarafından ortadan ikiye bölünmüştür.
Saraybosna, Saraybosna şehrinin yanında Saraybosna Kantonu (Bosna Hersek’in Bosna Hersek Federasyonu entitesinde yer alır) ve komşu şehir Doğu Saraybosna'da (Bosna Hersek’in Sırp Cumhuriyeti entitesinde yer alır) bulunan semtlerden oluşmaktadır.
Saraybosna'nın orjinal ismi Sarajevo (Türkçe Saraj – saray ve Ovasi – ova kelimelerinden türetilmiştir) şehrin Osmanlılar tarafından kurulduğunu göstermektedir. Saraybosna'nın 15. yüzyılın ortalarında Türk beyi İshakoğlu İshak Bey (Isa-beg Ishaković) tarafından, bölgedeki Osmanlı hakimiyetinin merkezi olarak kurulduğu sanılmaktadır.
Saraybosna'yı gezen herkes inşa edildiği tarihi dönemi yansıtan dört mimari akıma rastlayabilir.
Saraybosna’nın temelleri Türk egemenliğinin sürdüğü ilk 150 sene içerisinde atılmıştır. Gazi Hüsrev Bey ve İmparator Camii, Eski Ortodoks Kilisesi ve bir zamanlar gösterişli bir çarşı olan Başçarşı gibi çoğu mimari eser bu süre içerisinde inşa edilmiştir. 17. yüzyılın başında Saraybosna canlı bir zanaatçı cemiyeti, önemli ticaret merkezi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki en önemli şehirlerinden biri haline gelmiştir.
1. Dünya Savaşı'nın sona ermesi ile birlikte Saraybosna Sırplar, Hırvatlar ve Slovenyalılar Krallığı'nı bir parçası haline gelmektedir. Saraybosna 2. Dünya Savaşı'nın başlangıcına kadar ismini Yugoslavya Krallığı olarak değiştiren bu devletin hakimiyeti altında yer alırken, savaşın sonu ile birlikte yeni sosyalist Yugoslavya'nın bir parçası olarak yerini almıştır.
2. Dünya Savaşı döneminde Saraybosna aşırı şekilde zarar görmüş olsa da sonraki yıllarda yenilenmiş ve büyümüştür. 14. Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan Saraybosna, 1984 yılına kadar 500 bin nüfuslu modern bir şehir haline gelmiştir.
Maalesef Olimpiyat meşalesinin ateşi kısa sürdü. Olimpiyatlardan tam 8 sene sonra 1992 yılında Saraybosna uzun sürecek olan bir kuşatma altına alındı ve Bosna Hersek'in tamamı 1995 yılına kadar bu alev içerisinde kaldı.
4. mimari dönemi savaştan sonraki modern zamana aittir. Son zamanlarda Saraybosna'nın büyük bir kısmı hem yaşayanları hem de ziyaretçileri için hızla gelişen ve zamanınızı geçirmekten keyif alacağınız bir yer halini almaktadır.
Görülmesi Gereken Yerler
Başçarsı, Başçarşı sebili, Saat Kulesi, Hacı Hüsrev Bey Camii, Moriça Han, Brusa Beziztan , Latin Köprüsü, Umut Tüneli, Ulusal Kütüphane
İklim
Saraybosna’da ılıman, karasal bir iklim hüküm sürer. Yaz mevsiminde ortalama sıcaklık 19.1°C (66°F), kışın ise -1.3°C (30°F)’ dir. Yıllık ortalama sıcaklık ise 9.5°C (49°F)’dir.
Dil
Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça resmi dillerdir. İngilizce ve Almanca ise en popüler yabancı dillerdir.
Zaman Dilimi
Orta Avrupa Zaman Dilimi (GMT +1).
Nüfus
503.109 (2013 nüfus sayımına göre)
Etnik Gruplar/Din
Saraybosna’da Boşnaklar, Sırplar, Hırvatlar, Yahudiler, Romanlar ve diğer etnik gruplar yaşamaktadır. Mevcut dinler ise İslam, Ortodoksluk, Katoliklik ve Yahudilik’tir.
Kültür
Saraybosna, birçok açıdan Türkiye'ye benzer. Türk kahvesi, börek, tarih, mimari, sosyal yapı gibi yönlerden Türkiye'ye yakınlığı belli olan bir şehirdir. 1984 Kış Olimpiyatları Saraybosna'da yapılmıştır. Katolik Başpsikoposluğu, Ortodoks Patrikliği ve Müslüman Cemaati Başkanlığının bulunduğu Saraybosna, aynı zamanda tıp, ticaret, müzik ve kültür kurumlarının merkezidir. Şehir, tarihsel yapıtları bakımından zengindir. Bosna-Hersek Müzesi'nde zengin arkeoloji ve etnografya koleksiyonları vardır. Kaleleri ve camileriyle ünlü olan şehrin bu tarihsel yapıları, Bosna-Hersek'in diğer yerleşim birimlerinde de olduğu gibi savaş sırasında bilhassa tahrip edilmiş ve büyük zarar görmüşlerdir.
Saraybosna'da kültürel kurumlar büyük önem arz etmektedir. Kentte; 1 opera, 6 tiyatro, 4 müze, 7 sinema, 33 kütüphane, 287 spor tesisi ve 25 fakülteli bir üniversite vardır.
Saraybosna’da Alışveriş
Şehirde bakır işleme Saraybosna’nın en eski geleneklerinden biri ve 1489’e kadar uzanan bir geçmişe sahip. Geleneksel bakır işlemeler, kahve cezveleri, fincanları ve servis takımları gibi eşyaları Kazandziluk caddesinde bulmak mümkündür. Tahta oymacılığı ürünler, deri ve deri ürünleri, şarap, pamuk dokumacılığı ürünleri, halı ve seramik en başta gelen hediyeliklerden.
Para Birimi
Bosna Hersek’te kullanılan para birimi Konvertibl Mark’tır. Para biriminin uluslararası kısaltması BAM’dır, ancak yerel olarak KM şeklindedir (1,95 BAM = 1 Euro). Paranızı bankalarda, postanelerde ya da döviz bürolarında değiştirebilirsiniz. Bazı alışveriş merkezlerinde döviz büroları saat 22’ye kadar açıktır.
Mesai Saatleri
Devlet kurumlarının büyük bir kısmı saat 08:00 ile saat 16:00 arası çalışmaktadır. Mağazalar genelde saat 8'e kadar açıkken alışveriş merkezleri saat 22'ye kadar açıktır.
Telefon/İnternet
Bosna Hersek'te toplamda 3 telekomünikasyon şirketi hizmet vermektedir: BH Telecom, M:Tel ve Eronet. Bayilerde, çok sayıdaki mağazalarda ve operatörlerin kendi mağazalarında kontörlü hat ve kontörün yanı sıra internet için kart ve kontör satın alabilirsiniz. Otellerin, restoranların, kafelerin ve alışveriş merkezlerinin çoğunda Wi-Fi ücretsiz olarak mevcuttur.